Kokemuksia EAIE-konferenssista

kv-asioiden päällikkö Marja Räikkönen, marja.raikkonen[at]hamk.fi,
kv-suunnittelija Leena Rantanen leena.rantanen[at]hamk.fi ja
KT-keskusjohtaja Tapani Pöykkö, tapani.poykko[at]hamk.fi

European Association for International Education (EAIE) järjesti vuosittaisen konferenssin tänä vuonna Ranskan Nantesissa 15.–18.9.2010. Konferenssiin osallistui korkeakoulutuksen ammattilaisia ympäri maailmaa, erityisesti Euroopasta, pohtimaan kansainväliseen koulutukseen liittyviä kysymyksiä, kehittämään itseään ammatillisesti, vaihtamaan kokemuksia, tapaamaan kollegoita ja luomaan yhteistyöverkostoja. Tämän vuoden teemana oli ”Making Knowledge Work”. Osallistujia oli 22-vuotisen historian ennätysmäärä: 3642 henkilöä 83 maasta.

Konferenssissa oli 11 teemaryhmää, joista jokainen osallistuja löysi ajankohtaista asiaa mielenkiinnon kohteidensa mukaan: Bologna-prosessi, kehitysyhteistyö, liikkuvuus, monikulttuurinen kompetenssi, opiskelijarekrytointi, kansainväliset kumppanuudet. Suomalaisia korkeakoulujen edustajia oli runsaasti mukana, mutta olimme valitettavan vähän mukana puheenjohtajina ja alustajina, joten siinä suhteessa on syytä aktivoitua.

Ensi syksynä konferenssi järjestetään Kööpenhaminassa teemalla ”Cooperate, Innovate, Participate”. Siellä on seuraava mahdollisuus osallistua aktiivisesti kansainvälisen korkeakoulutuksen kehittämiseen. Esitysehdotuksia voi jättää 15.11.2010 mennessä osoitteessa http://www.eaie.org/copenhagen/proposals.

--

"Konferenssissa oli runsaasti tarjolla eriaiheisia ja mielenkiintoisia sessioita, joten ongelmana itselläni oli valita paras vaihtoehto. Sessioissa ja keskusteluissa eri maiden ihmisten kanssa sain paljon hyödyllistä tietoa ja näkemystä erilaisista globaaleista aiheista sekä myös suoraan omaan työhöni liittyvistä jokapäiväisistä asioista."

--

"Konferenssiin osallistuminen on tärkeä koulutusohjelmajohtajalle ja KT-keskusjohtajalle. Konferenssissa on mahdollisuus tavata partnereita, luoda uusia kontakteja sekä saada päivitys kansainvälisen korkeakoulutuksen tilasta ja viitteitä tulevaisuudesta. Hyvien kontaktimahdollisuuksien, luentojen ja sessioiden ohella ehkä tärkein tuliainen matkasta oli saada ymmärrys, miten iso ja merkittävä kansainvälinen korkeakouluyhteisö on ja mikä sen asema on koulutuskentässä. Konferenssin koko on järisyttävä. Aasia, Australia ja Yhdysvallat tulevat vauhdilla EU:n koulutusmarkkinoille. Muilla Pohjoismailla on merkittäviä asemia kansainvälisessä korkeakoulukentässä – Suomi tulee selvästi jälkijoukoissa. Meidän pitää nostaa omaa rooliamme toiminnassa ja siirtyä harrastamisesta ammattimaiseen toimintaan, jos mielimme olla markkinoilla jatkossa mukana. Toisaalta on ilo nähdä, miten pioneerimme ovat raivanneet tietä. Näiden edelläkävijöiden takana on kuitenkin isoja aukkoja osaamisessa, ja niiden tukkimiseksi on tehtävä töitä."

--

Lisätietoja EAIE:sta: http://www.eaie.org/