Yrittäjän arjessa tarvitaan informaatiolukutaitoa


Ulla-Mari Kivi



Kun Riikka Sinkkonen suoritti työharjoittelun valokuvaamossa alle 20-vuotiaana, hän oivalsi, että oma kuvaamo on unelma, jonka hän haluaa elämässään toteuttaa. Hän opiskeli ensin media-assistentiksi. Halu hankkia lisää ammattitaitoa innosti hakeutumaan opiskelijaksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakouluun, Ylivieskaan.


Opinnot sujuivat hyvin, ja kuvaaminen oli asia, jonka Riikka koki erityisesti omakseen. Hollannissa vietetyn vaihto-opiskelijavuoden jälkeen Riikka aloitti opinnäytetyön tekemisen ja toimi samalla foto-osaston myyjänä ylivieskalaisessa isossa yrityksessä. Riikka katsoo myyjän työn antaneen paljon valmiuksia, sillä kamerat teknisine ominaisuuksineen ja oheislaitteineen tulivat tutuiksi. Työ oli vastuullista, sillä Riikka teki kaikki myyntiin tulevien tuotteiden hankintapäätökset. Työ sisälsi myös paljon asiakaspalvelua.

Riikka valmistui mediainsinööriksi vuonna 2006 ja jatkoi valmistumisen jälkeen foto-osaston myyjänä. Hänelle avautui yllättäen mahdollisuus ryhtyä itsenäiseksi valokuvaamoyrittäjäksi, kun hän sai tiedon paikkakunnalla myynnissä olevasta valokuvaamosta. Harkinta-aika jäi lyhyeksi, sillä päätös yritysostosta piti tehdä vuorokaudessa. Riikka ei halunnut jättää tilaisuutta käyttämättä ja päätti ryhtyä yrittäjäksi.


Riikka kertoo, että yrittäjäksi ryhtyminen on vaatinut hankkimaan runsaasti uutta tietoa. Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun opintoihin kuuluu informaatiolukutaidon opintojakso, jonka tavoitteena on vahvistaa opiskelijan tiedonhakutaitoja ja toisaalta kriittistä suhtautumista tarjolla olevaan tietoon. Riikka muistaa suorittaneensa opintojakson heti opintojen alussa: ”Oli hyvä, että opintojakso oli jo ensimmäisenä vuotena, että opintojen aikana osasi hakea tietoa. Sitä kautta oppi sen, että kuinka paljon löytää tietoa muualtakin kuin kirjastosta. Se on auttanut ainakin minua.”


Hänen mielestään opintojakson sisältö antoi jokaiselle jotakin. Hän ei olisi valmis muuttamaan informaatiolukutaidon opetuksen sisältöä. ”Jokainen on yksilö, jokainen lähtee omalle tielleen ja jokaisen tulee saada tärkeää tietoa. En ole vieläkään maailman paras googlettaja, mutta pystyn suodattamaan roskaa pois. Riikka sanoo.


Hän kaipaa tiedonhankinnan lisäopintoja työelämään siirtyville, valmistuville opiskelijoille arkielämän tiedontarpeita varten. Hän sanoo, että osa opitusta unohtuu ja esimerkiksi hyvien portaalien merkitystä kannattaisi painottaa. Yrityskaupan myötä Riikka kertoo tarvinneensa esimerkiksi verotus- ja kirjanpitotietoa, johon haki apua suoraan asiantuntijaorganisaatioilta.


Haastavinta nykyisessä työssä tiedonhankinnan näkökulmasta Riikan mielestä on se, että aikaa ei ole kovin paljon käytettävissä ja toisaalta valokuvausalalla tapahtuu koko ajan asioita, joista tulisi olla tietoinen. Hän mainitsee, että alan kehitys on erittäin nopeaa, etenkin työssä tarvittavien ohjelmistojen takia. Riikka käyttää työssään digitekniikkaa alueen monien kuvaamojen tyytyessä vielä filmille kuvaamiseen. Digitekniikka mahdollistaa kuvankäsittelyn, mikä on monelle asiakkaalle tärkeää, sillä elämän tärkeimmät hetket halutaan taltioida mahdollisimman virheettöminä.


Oikeasti ainoa paikka, johon minulla on tällä hetkellä aikaa, on Internet.” Riikka toteaa ja kertoo enimmäkseen googlettavansa ja käyttävänsä jonkun verran foorumeita, joiden kautta voi keskustella oman alan ihmisten kanssa. Hän jatkaa: ”Haen yleistä apua Internetin kautta. Esimerkiksi kuvankäsittelyyn sitä löytyy hyvin. Jos on visio päässä, mitä haluaa tehdä, mutta ei ole aikaa mennä kirjastoon hakemaan kirjaa tietyn yksittäistiedon takia, niin haluaa nopeasti löytää netistä tutoriaalin, miten asia tehdään.”



LIITTEET: Riikka Sinkkosen kuva: Tiina Hemmilä


2