• 1(3)/2008

    TAF-festivaalin ohjelmassa nähtiin esityksiä, jotka oli valmistettu edeltävän viikon kansainvälisissä työpajoissa. Kuvassa hollantilaisen Academy of Popculturen ja TAMKin opiskelijoiden musiikkiesityksen VJ Energy esittäjät.

    • Editorial
      • Ajatuksia ammattikorkeakoulujen kansainvälisestä t&k -toiminnasta
        Perttu Heino
    • Articles
      • Juridinen riskienhallinta kansainvälisen t&k -hanketoiminnan työkaluna

        Kirjoitus avaa näkökulmia hanketoiminnan juridiseen riskienhallintaan argumentoiden sopimisen tärkeyttä hankkeistetussa t&k -toiminnassa, erityisesti toimittaessa kansainvälisessä kontekstissa. Kirjoituksen tarkoituksena on kannustaa eri hanketoimijoita, vallankin hanketta koordinoivan organisaation edustajia, sijoittamaan aikaa ja asiantuntemusta sopimussalkun hallintaan. Hyvin koottu ja hallinnoitu sopimussalkku on erinomainen työkalu kaikille hankeosapuolille – eikä vähiten hankepäällikölle. Kirjoituksen lopussa kirjoittaja esittää erään ratkaisuehdotuksen ammattikorkeakoulujen juridisen riskienhallinnan organisoinnista.

        Päivi Ervast
      • ProActive ThinkTank -verkosto, T&K -toiminta ja opetuksen kehittäminen Turun ammattikorkeakoulun liiketalouden yksikössä

        Tämän artikkelin tarkoituksena on jakaa T&K –toiminnan ja kansainvälistymisen kautta saamiani kokemuksia sekä tarkastella sitä, minkälaisia haasteita T&K -oppien ja kokemusten linkittäminen opetuksen kehittämiseen kohtaa. Tämän teemanumeron otsikon ideaa on harjoiteltu ProActive ThinkTank asiantuntijafoorumissa. Kuvaan ensin foorumin taustaa, t&k –toimintaa tämän teeman ympärillä, yhteistyötä asiantuntijafoorumin ja opetuksen välillä sekä haasteita opetuksen kehittämiseen. Lopuksi muutamia ajatuksia työn jatkosuunnitelmista.

        Kaisa Sorsa
      • Kansainvälisen verkoston luomisen salat – uutena apuna sosiaalinen media

        Tampereen ammattikorkeakoulun kulttuurialan koulutusohjelmat ovat yhdessä toimien onnistuneet erinomaisesti kansainvälisessä toiminnassaan. Artikkelissa eritellään menestyksen syitä, joita vaikuttaa olevan ainakin määrätietoisuus ja pitkäjänteisyys, aktiivisuus kansainvälisissä verkostoissa ja yhteistyö työelämän ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa kansainvälisessä toiminnassa. Ammattikorkeakoulun johdon tuki ja motivoitunut kv-toimisto ovat myös menestyksen tekijöitä.

        Viime aikoina myös sosiaalisen median työkalut ovat osoittautuneet verrattomiksi kansainvälisyyden vauhdittajiksi.

        Cai Melakoski
      • Kansainvälinen t&k -hanke alueellisen innovaatiojärjestelmän kehittämisessä

        Tässä artikkelissa kuvataan tapausesimerkin avulla kansainvälisen hankkeen tarjoamia mahdollisuuksia ja kansainvälisyyden hanketoiminnalle asettamia haasteita. Vaikka kansainvälisyys hankkeissa tarkoittaa usein kielihaasteita, monimutkaisempaa hallintoa ja erilaisten työkulttuurien yhteensovittamista, saavutetaan kansainvälisyydellä myös uusia ideoita ja näkökulmia, uutta tietoa ja osaamista, sekä usein korkeamman vaatimustason täyttäviä tuloksia.

        Artikkelin toisessa kappaleessa keskitytään kansainvälisen t&k -hankkeen vaikuttavuuteen ja merkitykseen aluekehityksen näkökulmasta. Hankkeessa valittu painotus alueen pk-yritysten valmiuksien lisäämiseksi t&k -toiminnassa osoittautui oikeaksi. Hankkeen vaikutuksesta Kemi-Tornio alueelle pilotoitiin jopa uusi yrityspalvelu, t&k -aktivaattoritoiminta, jota ollaan parhaillaan vakiinnuttamassa osaksi seudullisia yrityspalveluita. Uuden yrityspalvelun tarve määritettiin hankkeen toteuttamiseen liittyvässä työpajassa, johon osallistui lähes 30 alueen yrittäjää.

        Kaj Kostiander, Jukka Kujala
      • Kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevien pk-yritysten kansainvälistyminen ammattikorkeakoulun avulla

        PIRAMK on mukana Tampereen lisäksi kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevien pk-yritysten kansainvälistymisessä koulutusklusteriensa, koulutusohjelmiensa, toimipisteidensä, kansainvälisen toimintansa, kansainvälisten ohjelmien ja hankkeiden, tutkimus- ja kehittämistoiminnan sekä maakuntakorkeakoulutoiminnan kautta. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamistaan pk-yritysten kansainvälistymisen kehittämiseen ja kansainvälistymisen toteuttamiseen.

        Pirkko Varis
      • EU:n Research for the benefit of SME’s -ohjelma ja kokemuksia rahoitushakemusten arvioinnista Brysselissä

        Artikkelissa käsitellään pk-yrityksille tähdättyä rahoitusohjelmaa ”Research for the benefit of SME’s” EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelmassa ja kokemuksia toiminnastani rahoitushakemusten arvioitsijana, erityisesti kyseisen rahoitusohjelman kevään 2008 hakukierrokseen liittyen. ”Research for the benefit of SME’s” -rahoitusohjelma sopii erinomaisesti pk-yritysten ja ammattikorkeakoulujen yhteisten kansainvälisten hankkeiden rahoittamiseen. Pk-yritysten kannattaakin olla yhteydessä toiminnaltaan ja sijainniltaan lähellä olevaan ammattikorkeakouluun tuoteinnovaatioidensa vauhdittamiseksi EU:n rahoituksella. Rahoitushakemusten on kuitenkin oltava joka suhteessa erinomaisia tullakseen hyväksytyksi rahoituksen piiriin. Arvioitsijana toimiminen on erinomainen tapa kouluttautua EU:n tutkimusrahoituksen ja erityisesti rahoitushakemusten laadinnan asiantuntijaksi.

        Perttu Heino
    • Perspectives
      • Korkeakoulujen kansainvälistymisstrategia
        Ilkka Turunen
      • Ammattikorkeakoulun opettajien ajatuksia kansainvälisestä hanketoiminnasta

        Tässä artikkelissa tarkastelemme hanketoiminnan kansainvälistymistä opettajien ja hanketoimijoiden näkökulmasta. Tarkastelu perustuu Stadian sosiaali- ja terveysalan opettajayhteisön ryhmähaastatteluihin, joissa käsiteltiin alan kansainvälisen t&k -toiminnan nykytilaa ja tulevaisuuden haasteita.

        Kaija Matinheikki-Kokko, Arja Liinamo, Riitta Lumme, Lea-Riitta Mattila, Salla Sipari
      • Mahdollisuus kansainvälistymiseen – kansainvälisen harjoittelijan avulla
        Eleni Mizaras
      • Kansainvälisiltä messuilta uusia ideoita yritystoiminnan ja ammattikorkeakoulun kansainvälisen toiminnan kehittämiseen

        Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun messupalvelutoiminta käynnistyi syksyllä 1992, jolloin aloitimme ensimmäisen messuosaston suunnittelun Hannoverin Teollisuusmessuille yritysten pyynnöstä. Tätä ennen olimme tehneet yrittäjien kanssa jo useita vierailuja ko. messuille 1980 – luvun lopulla ja todenneet sen, että kyllä meidän alueen yritysten tuotteet sopivat tänne yhtä hyvin kuin saksalaistenkin yritysten tuotteet.

        Lasse Takalo